Domain name satu analogi

Post kali nih aku nok buat dalam Bahase Melayu rojak campur. Sebab aku rase orang malah bace kalu buat dalam bahase Inggeris.

Domain name :

Sedotan dari wikipedia :

domain name is an identification string that defines a realm of administrative autonomy, authority or control on the Internet. Domain names are formed by the rules and procedures of the Domain Name System (DNS). Any name registered in the DNS is a domain name.
Domain names are used in various networking contexts and application-specific naming and addressing purposes. In general, a domain name represents an Internet Protocol (IP) resource, such as a personal computer used to access the Internet, a server computer hosting aweb site, or the web site itself or any other service communicated via the Internet.
Domain names are organized in subordinate levels (subdomains) of the DNS root domain, which is nameless. The first-level set of domain names are the top-level domains (TLDs), including the generic top-level domains (gTLDs), such as the prominent domains cominfonet,edu, and org, and the country code top-level domains (ccTLDs). Below these top-level domains in the DNS hierarchy are the second-level and third-level domain names that are typically open for reservation by end-users who wish to connect local area networks to the Internet, create other publicly accessible Internet resources or run web sites. The registration of these domain names is usually administered by domain name registrars who sell their services to the public.
fully qualified domain name (FQDN) is a domain name that is completely specified in the hierarchy of the DNS, having no parts omitted.
Domain names are usually written in lowercase, although labels in the Domain Name System are case-insensitive.
Translation die, bla bla bla, domain name ni terdiri dari top level dan subdomain. Ade pun top level adalah seperti www.webakupunye.com. ade jugok yang dikhaskan untuk sesuatu negare seperti www.webbapakku.com.my atau .edu.my atau .org.in. Manakala subdomain pule macam blog ni, learningtoolcheap.blogspot.com. 

Secare analogi, domain name adalah diibaratkan seperti sebuah shopping complex atau sebidang tanah yang mana dalam premis ni boleh ade 1 atau lebih premis2 kecik atau rumah2 kecik dalamnye. Contohnye www.blogspot.com adalah sebuah shopping complex yang besar, learningtoolcheap.blogspot.com pule menumpang dalam shopping complex ni. Aku pakai istilah menumpang sebab free. Biasenye subdomain adalah free. Domain kene bayor sebab undang internet sudah menyatakan bahawa domain name mestilah dibayar secare sewa. Mende ni dikawal oleh internet authority di negara masing-masing. Di Malaysia MynIC mengawal domain yang pakai .my. 

Kalu nok buat bisnes online, sebaik-baiknye register domain. Ade banyok tempat boleh register domain, company oversea ade, company local pun ade. Biasenye harge adelah untuk sewa tahunan. Perati baik2 term kalu nok register domain. Walaupun die sebut $1.50 dolar sebulan tapi die akan charge kite untuk setahun bermakne kali 12. Sekarang ni ade domain .Ade jugok yang offer domain free selame setahun tapi kene register hosting dengan die. Hosting tu jadah ape lok. Hosting pulok sewa space dalam server die untuk letok website kite. Ade hok sekali dengan website design , ade hok kene design sendiri. Dalam hosting package ni besenye ade script installer yang mane kite dok payoh belajo IT or comp. science untuk buat website, just install je script jaddi e-commerce punye site ke, blog site ke, e-cart site ke dan macam2 lagi. NOk buat forum pun boleh. 
Pemerhatian aku, kalu domain provider luor, hok muroh kalli :

Kalau yang local :
exabytes

Exabyte siap ade promo untuk domain .asia. Bese RM50++ setahun. Die bagi RM9.99 je leni. Untuk domain .com harge standard biasenye 35-50 setahun. kalu ade .my boleh cecah 60-70 setahun.

Yang bagusnye domain name ni, ade hok bagi kite transfer ownership , bermakne kite buleh jual pulok domain name kite kalu tetibe domain kite meletup seperti MH370.com.my ke. Air.asia ke. Kite juge boleh bagi subdomain ke orang lain, bermakne kite buleh buat sewe space untuk online store lok.

So..

Tepuk dade tanye selera..

Leave a Reply

%d bloggers like this: