Asas membina Blog

Seperti yang dijanjikan.. saye akan memberi sedikit penerangan tentang basic2 memblogkan diri.

Tutorial ini dibuat dengan anggapan
1. Anda sudah mempunyai akaun google (kalau ade phone android confirm dah ade)
2. Anda menggunakan bowser google chrome(browser lain pun boleh, cume tutorial ini ditulis menggunakan google chrome)
3. Anda mempunyai akses ke p.c/laptop kerana proses setup blog adalah jauh jauh jauh lebih senang menggunakan pc/laptop. Tab pun boleh tapi pilih web version.
Step 1. 
Pergi ke http://www.blogger.com dan login ke akaun google
asas membuat blog
2. Selepas login, akan keluar list semua blog kite. Kalau xde blog, die akan jadi kosong. Klik new blog

asas membuat blog
3. Akan keluar dialog seperti di bawah. Isi tajuk untuk blog. Pastu isi address, address ni google akan check secare automatik available or x. Jika kuar tanda right maka bolehlah pakai address yang kite nak tu. Pastu pilih template. Template ni mcm design blog kite. Boleh ejas balik mende ni pasni. Last sekali klik create blog
asas membuat blog
4. Lepas tu dia akan keluar macm kat bawah ni, klik kat start posting. 
asas membuat blog
Kalau tak keluar mcm kat atas, klik je atas tajuk blog tadi, then tekan kat new post
asas membuat blog
5. Isikan tajuk post kite. Contohnya AJHT then tulislah ape nak tulis kat post tu. Pastikan kite berade kat compose, bukan HTML
asas membuat blog
6. Jika nak masukkan gambar, klik kat icon gambar (petak hijau)
asas membuat blog
Pastu klik kat upload, then choose file
asas membuat blog
Pastu pilih file gambo ape yang kite nak, then tekan open
asas membuat blog

Pastu make sure select picture mane yang nak masukkan, pastikan ade petak biru. kalau xde, just klik atah die. Then klik add selected

asas membuat blog

Pastu boleh tekan atas gambo tu, untuk ejas size die, alignment die

asas membuat blog

Kalau nak linkkan ke form or ke webpage lain, highlite text yang kite nak bile org tekan pergi kat form/website lain, then tekan icon link (bulatan merah)

asas membuat blog
Then masukkan alamat yang kite nak link or address form kite , kalau nak link tu bukak window lain or tab lain, tande right kat open this link in a new window, then tekan ok
asas membuat blog
Hmm.. nak buat form canne.. OK. pergi ke https://drive.google.com . Kalau x login lagi, login dulu. Pastu klik create-form
asas membuat blog
Then isi tajuk form dan pilih theme form, klik ok
asas membuat blog
Pastu akan keluor butir2 untuk form kite, soalan pertama, isi nama, pastu penerangan sikit pasal soalan kita, then pilih question type, untuk nama pilih text. Kalau nak suruh wajib isi, right kat required question then kalau nak tambah soalan lagi tekan add item. Kalau dah selesai klik done
asas membuat blog
Jika nak user buat pilihan lebih dari satu, kat question type pilih checkbox, click je atas petak click to add option kalau nak tambah pilihan. Mcm biase right kat required question untuk wajib diisi dan klik done jika sudah selesai, klik add item jika nak tambah lagi
asas membuat blog
Jika nak suruh orang pilih satu dari banyak2 pilihan , kat question type pilih Choose from a list. then ulang step sama seperti di atas
asas membuat blog
Jika nak tambah gambar ke , video ke, klik add item. Jika dah selesai klik done and then klik send item
asas membuat blog
Akan kuor alamat untuk form kite. highlite, copy (ctrl+C) or right click, copy then paste(ctrl+V) or right click – paste kat link tadi or post kat facebook
asas membuat blog

Jika nak tengok response or berape orang dah isi form, g kat google drive tadi then klik atas nama form(response)

asas membuat blog
Akan keluar apa yang orang dah isi. Kalau nk download, klik file-download as-microsoft excel(.xlsx)
asas membuat blog
Jika nak edit, klik atas name form kite tadi [tanpa(response)]
asas membuat blog
Pastu tekan button pencil kat mane kite nak edit, dah siap tekan done, dan send form untuk tengok link kite , copy balik
asas membuat blog
Berbalik pade blog kite tadi. kalau nak orang tekan atas button or gambar , pastu g kat form kite, masukkan gambar seperti step masukkan gambar tadi, then klik atas gambar tu, then klik kat icon Link. Jika icon tu dah bergaris biru, klik sekali bair hilang biru, then klik sekali lagi. Kuor edit link macam tadi, ulang step untuk copy paste address form kite.
asas membuat blog
asas membuat blog
OK. dah siap basic blog kite.. Tekan publish
asas membuat blog
Die akan balik ke list post kite tadi, untuk tengok post tadi dan copy address, tekan atah view
asas membuat blog
Highlite addess kite, copy dan paste kat fb or mane2
asas membuat blog
SIAPP.. bersambung ke episod Blog touch up

Leave a Reply

%d bloggers like this: