Host website guna google drive

Seperti yang dijanjikan, aku akan share macam mane nak gunekan google drive sebagai web hosting. Web hosting tu ape die? Web hosting adelah server di mane kite letak file untuk laman web kite yang mane server itu running 24 jam 7 hari seminggu.

Kalau kite ade server yang power, sistem cooling yang cukup dan duit yang cukup untuk bayar bil elektrik, kite boleh setup webserver sendiri di rumah or di office. Sampai masenye aku akan share mende ni lak..

Ok, google drive hanye boleh host basic website sahaje. Maksudnye hanye html dan java sahaje (client side app), server side app tidak boleh di host di sini.
Kalau nak buat website yang gempak, ade pp, sql dan macam2 lagi, bolehlah gune webhosting yang lain , ade yang berbayar dan ade yang free.
Masalahnye yang free ni besenye ade limitation die, xleh hotlinking la, space kecik la, bandwidth kecik la. Kalau setakat nak letak thank you page untuk link dgn paypal payment je, baik gune google drive je. Space besar, bandwidth pun besar, boleh buat hotlinking.

Kalau nak gempak2 boleh la bayar, template pun ade, contohnye kat Exabyte

exabytes

Aku anggap korang dah ade akaun google dan dah ade akaun google drive. Actually seme ahli google ade.

1. pergi ke akaun google drive korang.. dgn taip drive.google.com, login.
2. Tekan kat button create, new folder

host website guna google drive

3. Taip nama folder baru, then tekan butang create

host website guna google drive
Then right click atas folder yang baru buat tadi, tekan share->share 
host website guna google drive
Kate bahagian who has access tekan change
host website guna google drive
Kat sharing setting select public on the web then tekan save
host website guna google drive
Click atah folder kite tadi , die akan kuor seperti gabar bawah, kite boleh drag drop file html or file2 yang berkaitan dgn page kite or kite juge boleh upload dengan tekan button upload
host website guna google drive
Lepas kite pilih file yang nak diupload, tekan button open then die akan bagitau bile upload kite dah siap dan file tu akan keluar dalam folder kite tadi
host website guna google drive
Klik  file yang kite upload tadi
host website guna google drive
Klik Open
host website guna google drive
Klik atas preview.. mungkin lambat sikit keluar button preview tu. Depend atas internet speed
host website guna google drive
Perhatikan addres kat address bar tu. Itulah address page kite tadi. Boleh copy address ni untuk masukkan kat ruangan ‘tak customers to this URL when they finish checkout’ kat paypal buynow button config as per kat entry sebelum ni.
Sile upload semer gambo yang berkaitan dengan fail htm/html korang. Kalau korang letak dalam satu folder dan src=/blabla.jpg die akan automatik cari dalam folder tu name fail dalam src tu..Kalu tak korang boleh jugak pakai external address untuk src.. e.g: src=www.mypic.com/pic.jpeg..

host website guna google drive

Leave a Reply

%d bloggers like this: