Solek menyolek Blog

Alhamdulillah.. dah rehat dah kejap. Ambe ni jenis yang x menentu jadualnye, malam ni xde program, jadi ambe akan cube siapkan malam ni jugok .. Sebab malam esok belum tahu lagi sibuk ke free..

OK, untuk episod ini, kite akan belajar sikit untuk touch up blog. Anggapan :

1. Anda sudah punyai blog di blogger.com. Jika tidak ikuti tutorial ini untuk membina blog baru

First thing first. Mcm biase, pergi ke htp://www.blogger.com, jika tak login lagi , login dulu, kemudian anda akan dibawa ke senarai blog, pilih blog yang hendak di touch up. Akan keluar overview macm ni.

touch up blog

Klik kat template. Kat sini kite boleh tukar balik template


touch up blog
Hover(tunjuk atas/lalu) mouse ke template yang kite nak, then klik apply to blog. Boleh juga tekan atas template tu dan apply to blog
touch up blog

Klik atas customize

touch up blog

Tekan kat layout, kat sini kite boleh pilih susun atur blog. nak ade 2 kolum kiri kanan post ke taknak coloum kiri kanan ke. Boleh pilih dan tekan apply to blog.

touch up blog

Untuk ejas size ruangan post dan kolum, pilih adjust widths then ejas slider tu. dah siap jangan lupe tekan apply to blog

touch up blog

Kalau rase nak ubah-ubah font, size fnt, colour tulisan. klik kat advanced

touch up blog

Kalau nak ubah background, klik kat background, klik atas background image, pilih background dan klik done dan jangan lupa apply to blog

touch up blog

Klik back to blogger pastu klik kat layout, kat sini kite boleh tengok layout blog kite, yang tengah tu post yang kite tulis, yang lain2 belah kiri, atas, bawah tu adalah benda yang akan kekal walau kite tulis post baru. Kite boleh letakkan facebook badge kite kat sini atau ape2 je. dengan tekan kat add gadget

touch up blog

Akan keluar list gadget yang kite boleh tambah, untuk masukkan facebook badge, klik atas HTML/JavaScript.

touch up blog

Mane nak dapat facebook badge? login, klik atas nama kite, klik kat button …, pastu add a badge to your site

touch up blog

Jika nak letak badge untuk profile kite, select profile badge, jika de page, page badge. Then klik edit this badge

touch up blog

Pilih option untuk badge, jike dah berkenan klik save

touch up blog

Selesai edit badge

touch up blog

Klik kat other, highlight, copy

touch up blog

Paste kat HTML/Javascript gadget tadi pastu tekan Save

touch up blog

Selesai add gadget, save arrangement

touch up blog

Tekan view blog untuk tengok blog kite..

touch up blog

Highlite, copy, paste kat FB address post kite

touch up blog

Jika nak tengok berape orang dah datang blog kite, tengok kat stat, boleh tengok by post, by traffic source(datang dari facebook ke dari google ke), audience (dari negara mana)

touch up blog

Selsesai sudah..

SELAMAT BERBLOGGING

Leave a Reply

%d bloggers like this: