Cara paling mudah dan pantas untuk download video youtube di Android

Beberapa hari yang lepas seorang sahabat bertanya dalam group ex-sekolah menengah aku, macam mana nak download video youtube full HD dalam smartphone Android? Jawapannya ada banyak cara untuk download video youtube di Android, di negara Indonesia baru-baru ni, update untuk Youtube dah ada button untuk download video tapi khabarnya tak semua video boleh didownload. Video yang di download pula tak boleh share dengan orang lain. Ada yang pakai saveform. Rumit sikit caranya. Cara paling mudah dan pantas untuk download video Youtube di Android yang juga menjadi cara kegemaran aku adalah dengan menggunakan Tubemate. Aku dah pakai Tubemate dari version 1.00 lagi. Sekarang dah version 2.2.5.

1. Download tubemate kat official website Tubemate di sini. Klik mana-mana mirror yang disenaraikan. Aku suka pakai uptodown.

2. Selesai download, install tubemate dengan menggunakan file apk yang didownload tadi. Sila pastikan anda enable install from unknown sources. Setting – Personal – Security – Device Administration – Unknown sources. Lepas install disable balik kalau takut masuk virus.

 android setting
security setting
3. Bukak apps tubemate. Apps ni akan offer untuk download updates kalau ada update terbaru.
android menu tubemate

tubemate update

4. Search video dari youtube untuk didownload. Lepas tu pilih video yang berkenan di hati. Tekan butang hijau kat atas tu, pilih quality dan download. Perhatikan progress bar untuk tubemate ada 4 bahagian. Inilah yang buat aku pilih tubemate untuk download video di youtube sebab tubemate boleh bukak multiple connection untuk download video macam IDM kat PC. Jadi download akan siap lagi cepat.

cara download youtube kat android

cara download youtube kat android

cara download youtube kat android
cara download youtube kat android
5. Untuk modify setting, tekan kat button titik 3 bijik kat penjuru atas kanan dan pilih preference
cara download youtube kat android
cara download youtube kat android
  • Rendahkan speed limit kalau device jadi makin slow masa download. Kalau pakai device power dan internet laju takde quota, naikkan lagi speed limit.
  • Pilih Wi-Fi Only untuk mengelakkan data quota habis kalau terdownload masa on mobile data
  • Kalau tak nak pakai multiple connection, untick kat fast download mode.
  • Kalau nak tambah bilangan multiple connection, pilih Fast Download Options dan ubah setting connection on WiFi dan Connections on Mobile.

Senang tak? Sebab tulah aku cakap guna tubemate adalah cara paling mudah dan pantas untuk donwload video youtube di Android. Iphone? Jangan tanya aku, aku tak pakai iPhone. Aku peminat setia open source. Bye

8 thoughts on “Cara paling mudah dan pantas untuk download video youtube di Android

Leave a Reply

%d bloggers like this: