Teka teki bernilai RM100,000

teka-teki paling mahal

Dari website Lowyat.net, mereka mengumumkan satu organisasi yang tidak mahu dikenali telah menawarkan hadiah bernilai RM100,000.00 kepada orang pertama yang boleh menyelesaikan 3 teka-teki yang diberikan oleh mereka.

Teka-teki ni sebenarnya adalah cabaran untuk memecahkan 3 kod yang telah diencrypt dengan menggunakan AES 256 military-grade. Encryption dan decryption ni sebenarnya macam teka-teki jugak. Ada makna di sebalik ayat. “Teka teki teka tekok ular mati hisap rokok”, makna di sebaliknya, ubat nyamuk. Bezanya AES 256 ni mempunyai 256bit dan 14 hash, brute force mungkin makan masa 50 tahun baru dapat. Kod ini hanya dapat dipecahkan dengan mudah jika anda mempunyai kunci rahsia yang hanya diketahui oleh orang yang buat encryption ni.

Kod yang perlu dipecahkan:

Kod 1

 –##–eyJHMDkwMjQwQiI6IlVFMFFJZG5ERFl2K1wvdkUrY20wT2JnbHhGR1wvYkJhcGlrRmlaWmtSWFwvVktIM1dKc20zTlVDVjJXWDB4YTRUVFJpVEJvVDN5NFZGNHNmNllmanVKWGdZSmlOcExKZVZOajUycGtYNURXbUZ5RGxZVkhXRWRVQ0JOTVVhYm1SSWhuXC9tWVY0a1ZqME5oUnJJQlwvM1ZNTEhzY1JvYXl1WDhhWnkzQ1pOOUNSSGtvPSJ9–##–XMthlftLS6A62CLoaRG9I6lRCmmktQ1ZF8rkfIYZmOMI/oS26IXrm2dHgTmLsVFi5kK0EYvlSjzOkn14uMOGJCIkYpghmGm3FSsRGfRrRUGKetvAsokQi+Sra3RmxoxXCWwBuVwdNt9pMadvItMzdFYinyhNmw+OBbYuPgmIiQwwtOydHJ46y9U8kJYlNzEfjH4hnc3GsD+xfwZQutQXYi1C+PxOGpIcvwjIoTccGL4Wp673JFHjs/EjREtCz9Lq–##–


Kod 2

–##–eyJHMDkwNjQ3MiI6IkRZbjg1NUpKVnJOajRuV055akNnUGlwdllBSjVXUDJPeHRxdDBzeVltNlN5ZUlkbXNwNnFRMzNQdVZQT1wvQ2tLVzNLUURsK2ZkajZLK2I3bytDNTlYMGdia3hIcHlyUmtwbUFBRUUzZEhSXC9RcUU3QTlOUGFWcGk3NjhleVA0ZFdLR0orYjZTQVZGVGF4amV4Y1A3THVBdVFCcHpCemlxcXpiSjNjZDFINjhBPSJ9–##–K1JCm+R+1MEZhcOtN8bLNui4ulpKbPaDqB2pzq5gSB2M4k77oxb4PTkFaEt1z3YZxJ8OVMQyCSFcfQePwbwjxLqbq00+kVmNdw4j30Cd/459RBCfDsRodayJdoACk91mn+PLCor2bjJa4ZOJn6D3kvJS0HV85mVnxe1bgWFqrW+rzyQZGjKO/i53MH3vdCSEmjpxLHmziRq2xHoDGKDm7Y5KLto949aAZVOZNkD83pSNOjja2nNuQZuetjCzR2tn1uDZ3iHHxzpdkBeJ6I8pj7YifljZ9bMqSKk8c2LhPGO06gJvCfgetnkjh0CC28rk–##–

Kod 3

–##–eyJHMDkwNkIyRCI6Ik81ck5DcG1Tb0VyZUFUNGVxSFk0c2RGRW9Fc0F2ZHJSQ21aenBRUktqMHNoYnNlY2ozak9uYkt1c2drajJaUjZrMHlzMHVaSUZ3ckMyRmpWbmVOaWdPc2Vud3hoTkNzZWIzUDRkK2syM1dNdUFRYVNJNTAzWHdDcGcyWnVaYnhtbWpOQnFPd2E3cFhFczRGajJaUENvcG4zRDJCQ1hpaFRCeXNlUndhQnU1QT0ifQ==–##–Rnk1a0AO/xWjkTbJ08r0abZ12Bz+edMuOWXrAk9BfoB3vrXS4zaZsNwIYIsGwieo/OR/BzRBOnmRFW0dsieLYXKr1cBswqtKgnS+xhjjDmlfPFwemZzoIOe2X4FWmuwgluKSMkk+vPxpa9LwkAx3tqiUYsYY2tKjR5HP5D3T2N/1JqdJaKcXw4cQwnwmvqmma+Dzb76Q01Pk8+n6MzoTJ1wG21h2HgM1g2ZelELcgXu+jBdO4jtPpqgWy3w1FnNBlFLoVp7ey5QiaDkLEJvJksfbBooEDLc+4Cmf7U5QNrg8uNY7XXfSAo7PPTaVOoDT–##–

Pihak penganjur telah menetapkan beberapa syarat untuk pertandingan ini:

  1. Pertandingan ini terbuka untuk warganegara Malaysia dan Singapura sahaja
  2. Peserta perlu memecahkan semua 3 kod dengan betul untuk dipilih sebagai pemenang
  3. Peserta perlu memberikan alamat e-mail dan nombor telefon bersama-sama dengan jawapan yang dihantar
  4. Semua penyertaan mesti dihantar selewat-lewatnya jam 12 tengah hari 17 September 2015. Penyertaan lewat tidak akan dilayan.
  5. Peserta perlu menghantar penyertaan dan jawapan ke alamat e-mail hackchallenge@yahoo.com
  6. Penganjur hanya akan menghubungi peserta yang memberikan jawapan yang tepat shaaja.
  7. Peserta yang berjaya memecahkan kod yang diberikan akan diminta membuat demonstrasi di hadapan penganjur bagaimana mereka memecahkan kod tersebut
  8. Penyertaan dari sesiapa yang mempunyai ikatan persaudaraan atau biras, ipar, sahabat baik dengan penganjur atau mana-mana ahli jawatankuasa penganjur adalah di anggap tidak layak secara automatik.

Pihak penganjur telah membangunkan laman web khas untuk pertandingan ini di sini. Sebarang perubahan dan kemaskini mengenai pertandingan ini boleh didapati di laman web tersebut. Di laman web tersebut juga terdapat beberapa klu dan secret key yang diberikan secara tersembunyi juga,

Sesiapa yang dapat pecahkan kod ni, jangan lupa bahagian aku ye. 10% pun dah cukup.

Leave a Reply

%d bloggers like this: