Tutorial asas mencantikkan blog

Ikuti toturial ini untuk asas mencantikkan blog. Sambungan dari Tutorial membina laman web blog paling simple.

Tutorial ini disediakan dengan anggapan :

1. Anda sudah punyai blog di blogger.com. Jika tidak ada ikuti tutorial ini untuk membina blog baru

First thing first. Mcm biase, pergi ke htp://www.blogger.com, jika tak login lagi , login dulu, kemudian anda akan dibawa ke senarai blog, pilih blog yang hendak di touch up. Akan keluar overview macm ni.

Klik kat template. Kat sini kite boleh tukar balik template

Hover(tunjuk atas/lalu) mouse ke template yang kite nak, then klik apply to blog. Boleh juga tekan atas template tu dan apply to blog

Klik atas customize

Tekan kat layout, kat sini kite boleh pilih susun atur blog. nak ade 2 kolum kiri kanan post ke taknak coloum kiri kanan ke. Boleh pilih dan tekan apply to blog.

Untuk ejas size ruangan post dan kolum, pilih adjust widths then ejas slider tu. dah siap jangan lupe tekan apply to blog

Kalau rase nak ubah-ubah font, size font, colour tulisan. klik kat advanced

Kalau nak ubah background, klik kat background, klik atas background image, pilih background dan klik done dan jangan lupa apply to blog

Klik back to blogger pastu klik kat layout, kat sini kite boleh tengok layout blog kite, yang tengah tu post yang kite tulis, yang lain2 belah kiri, atas, bawah tu adalah benda yang akan kekal walau kite tulis post baru. Kite boleh letakkan facebook badge kite kat sini atau ape2 je. dengan tekan kat add gadget

Akan keluar list gadget yang kite boleh tambah, untuk masukkan facebook badge, klik atas HTML/JavaScript.

Mane nak dapat facebook badge? login, klik atas nama kite, klik kat button …, pastu add a badge to your site

Jika nak letak badge untuk profile kite, select profile badge, jika de page, page badge. Then klik edit this badge

Pilih option untuk badge, jike dah berkenan klik save

Selesai edit badge

Klik kat other, highlight, copy

Paste kat HTML/Javascript gadget tadi pastu tekan Save

Selesai add gadget, save arrangement

Tekan view blog untuk tengok blog kite..

Highlite, copy, paste kat FB address post kite

Jika nak tengok berape orang dah datang blog kite, tengok kat stat, boleh tengok by post, by traffic source(datang dari facebook ke dari google ke), audience (dari negara mana)

SELAMAT BERBLOGGING

Leave a Reply