Panduan Perjalanan ke Singapura dari Malaysia pada Tahun 2023

Singapura adalah salah satu destinasi perjalanan yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Dengan pelbagai tarikan, aktiviti, makanan dan budaya yang menarik, Singapura menawarkan pengalaman percutian yang menyeronokkan dan mengasyikkan. Namun, dengan situasi pandemik COVID-19 yang masih berterusan, adakah anda tahu apa yang perlu anda lakukan sebelum anda merancang perjalanan anda ke Singapura pada tahun 2023?

Jangan risau, kami di sini untuk membantu anda. Kami telah menyediakan panduan perjalanan ke Singapura dari Malaysia yang lengkap dan terkini, dengan menggunakan kata kunci teratas dalam bahasa Melayu untuk perjalanan Singapura berdasarkan hasil carian web. Ikuti panduan ini untuk memastikan perjalanan anda ke Singapura berjalan lancar dan selamat.

1. Pastikan anda telah divaksin sepenuhnya

Syarat utama untuk pergi ke Singapura adalah vaksinasi. Individu yang telah divaksin sepenuhnya boleh memasuki negara tersebut tanpa mengambil ujian COVID-19 atau kuarantin . Anda perlu mempunyai Sijil Vaksinasi Dapat Disahkan Secara Digital (DVC), yang dalam kes ini adalah sijil vaksinasi digital pada aplikasi MySejahtera anda. Anda juga perlu mengesahkan status vaksinasi anda di Portal Semakan Vaksinasi. Selepas pengesahan, anda akan dikeluarkan surat penerimaan sijil vaksinasi yang boleh digunakan jika diminta di imigresen Singapura atau semasa menaiki penerbangan, feri, dan bas.

2. Dapatkan Permit Masuk Kenderaan (VEP) Kad Autopass

Jika anda memandu dari Malaysia ke Singapura dalam kenderaan berdaftar asing (iaitu Malaysia), anda perlu mempunyai kad Autopass yang sah dan e-mel kelulusan dari Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat (LTA) Singapura. Kad Autopass berfungsi sebagai Permit Masuk Kenderaan (VEP) untuk kedua-dua kereta dan motosikal. Ia digunakan untuk membayar yuran masuk dan keluar di Singapura serta untuk merekodkan kemasukan kenderaan anda ke Singapura. Anda hanya boleh memohon Kad Autopass di laman web OneMotoring LTA dengan menavigasi ke Perkhidmatan Digital, Mohon VEP / Kad Autopass. Perhatikan bahawa e-mel kelulusan VEP hanya sah selama 14 hari. Pastikan juga anda mempunyai cukai jalan dan insurans kenderaan yang sah.3. Isi Kad Ketibaan SG secara dalam talian

Semua pelancong – termasuk warganegara Singapura, penduduk tetap dan pemegang pas jangka panjang – dikehendaki melengkapkan kad ketibaan SG mereka secara dalam talian dalam tempoh tiga hari sebelum tiba di Singapura . Borang ini akan dipermudahkan untuk perjalanan dari 1 April 2023.

4. Gunakan Perkhidmatan Bas Perjalanan Vaksinasi (VTBS)

Jika anda ingin pergi ke Singapura dengan bas, anda boleh menggunakan perkhidmatan bas perjalanan vaksinasi (VTBS) yang ditetapkan. VTBS menggantikan Perkhidmatan Bas Lorong Perjalanan Vaksinasi (VTL) dan akan terus melayani pelancong sementara pihak berkuasa Malaysia dan Singapura sedang bekerja untuk memulihkan perkhidmatan bas lintas sempadan. Anda boleh menempah tiket VTBS melalui laman web rasmi atau aplikasi mudah alih syarikat bas yang terlibat.

5. Nikmati Promo Klook untuk Aktiviti Singapura

Singapura mempunyai banyak aktiviti yang menarik dan menarik untuk anda nikmati, seperti tarikan, lawatan, makanan, pengangkutan dan banyak lagi. Anda boleh menjimatkan wang dan masa dengan menempah aktiviti Singapura anda melalui platform perjalanan Klook, yang menawarkan diskaun dan tawaran hebat. Anda juga boleh menggunakan kod promo untuk mendapatkan tambahan 10% potongan untuk semua aktiviti Singapura di Klook.

Leave a Reply