Apa yang Boleh Anda Lakukan di Sabah dalam 3 Hari 2 Malam

Sabah adalah negeri yang menawarkan pelbagai tarikan, dari hutan hujan yang dilindungi hingga pulau-pulau tropika yang tersebar di Laut China Selatan, Laut Sulu dan Laut Celebes. Sabah juga mempunyai beberapa tempat menyelam terbaik di dunia, serta peluang untuk melihat orang utan liar, kunang-kunang dan bunga pemangsa. Jika anda mencari destinasi yang menggabungkan alam semula jadi, pantai dan pulau, Sabah adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda itinerari 3 hari 2 malam untuk lawatan ke Sabah yang merangkumi aktiviti-aktiviti menarik dan tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi. Anda boleh mengikuti itinerari ini sama ada anda tiba di Kota Kinabalu atau Sandakan, kerana kedua-dua bandar ini mempunyai lapangan terbang antarabangsa yang menyediakan penerbangan ke Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan lain di Borneo Malaysia.

Hari Pertama: Kota Kinabalu

Kota Kinabalu adalah ibu negeri Sabah yang terletak di sepanjang Laut China Selatan. Kota Kinabalu menawarkan pelbagai tarikan, dari masjid-masjid indah hingga pasar-pasar tradisional dan muzium-muzium sejarah. Anda juga boleh menikmati pemandangan Gunung Kinabalu, gunung tertinggi di Malaysia dan Borneo, dari bandar ini.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan di Kota Kinabalu pada hari pertama anda: • Kunjungi Masjid Kota Kinabalu, masjid terbesar di Sabah yang mempunyai kubah-kubah biru dan menara-menara putih yang mengagumkan. Masjid ini boleh menampung sehingga 12,000 orang jemaah dan terletak di tepi tasik buatan manusia. Anda boleh masuk ke dalam masjid dengan memakai pakaian sopan dan menutup aurat.
 • Jelajahi Pasar Filipina, pasar yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian, perhiasan, cenderamata, makanan dan buah-buahan tempatan. Pasar ini juga dikenali sebagai Pasar Kraftangan atau Pasar Tun Fuad Stephens. Anda boleh berjalan-jalan di pasar ini untuk merasai suasana kehidupan tempatan dan menawar harga barang-barang yang anda minati.
 • Lawati Muzium Sabah, muzium yang mempamerkan sejarah, budaya, seni bina dan alam semula jadi Sabah. Muzium ini terdiri daripada beberapa bangunan dan galeri yang menampilkan koleksi-koleksi seperti kereta api lama, rumah-rumah tradisional, baju-baju adat dan binatang-binatang empals. Anda juga boleh melihat bunga pemangsa terbesar di dunia, Rafflesia arnoldii , di taman botani muzium ini.
 • Nikmati matahari terbenam di Tanjung Aru, pantai yang popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Pantai ini mempunyai pasir putih dan air laut biru yang jernih. Anda boleh bersantai di bawah pokok kelapa, berenang di laut atau bersukan air seperti jet ski dan banana boat. Anda juga boleh menikmati hidangan laut segar di gerai-gerai makanan yang terdapat di sepanjang pantai.

Hari Kedua: Sandakan

Sandakan adalah bandar kedua terbesar di Sabah yang terletak di pantai timur negeri ini. Sandakan adalah pintu masuk ke beberapa tarikan alam semula jadi yang terkenal di Sabah, seperti Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok, Pusat Konservasi Beruang Matahari Borneo dan Taman Hujan Pusat Penemuan Sandakan. Anda juga boleh melihat monyet-monyet proboscis, monyet yang mempunyai hidung besar dan khas, di Santuari Monyet Proboscis Labuk Bay.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan di Sandakan pada hari kedua anda:

 • Kunjungi Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok, pusat yang menjaga dan memulihkan orang utan yang terluka, sakit atau hilang habitat. Pusat ini mempunyai kawasan hutan seluas 43 kilometer persegi yang menjadi tempat tinggal orang utan. Anda boleh melihat orang utan di platform makanan luaran yang disediakan oleh pusat ini. Anda juga boleh melawat pusat pelawatan dan galeri foto untuk mengetahui lebih lanjut tentang usaha-usaha pemulihan orang utan.
 • Lawati Pusat Konservasi Beruang Matahari Borneo, pusat yang melindungi dan menyelamatkan beruang matahari, spesies beruang terkecil di dunia yang hanya terdapat di Asia Tenggara. Pusat ini mempunyai kandang-kandang besar yang meniru habitat semula jadi beruang matahari. Anda boleh melihat beruang matahari di kandang-kandang ini dari jambatan penghubung atau menara pemerhatian. Anda juga boleh menyumbang kepada pusat ini dengan mengadopsi beruang matahari atau menjadi sukarelawan.
 • Jelajahi Taman Hujan Pusat Penemuan Sandakan, taman hujan yang mempunyai pelbagai jenis tumbuhan dan haiwan. Taman ini mempunyai jambatan kanopi yang membolehkan anda berjalan di atas pokok-pokok dan menikmati pemandangan hutan dari ketinggian. Anda juga boleh mendaki menara pemerhatian untuk melihat panorama bandar Sandakan dan Laut Sulu. Selain itu, anda juga boleh melawat rumah-rumah burung, kolam ikan dan taman kupu-kupu di taman ini.
 • Lawati Santuari Monyet Proboscis Labuk Bay, santuari yang memberi perlindungan kepada monyet proboscis yang terancam pupus. Santuari ini terletak di tengah-tengah ladang kelapa sawit dan mempunyai dua platform makanan yang disediakan untuk monyet proboscis. Anda boleh melihat monyet proboscis di platform makanan ini pada waktu makan pagi atau petang. Anda juga boleh melihat monyet-monyet lain seperti monyet daun perak dan monyet ekor panjang di santuari ini.

Hari Ketiga: Pulau Manukan

Pulau Manukan adalah salah satu daripada lima pulau yang tergolong dalam Taman Marin Pulau Tunku Abdul Rahman, taman marin yang terletak berhampiran Kota Kinabalu. Pulau Manukan adalah pulau kedua terbesar dalam taman marin ini dan mempunyai pantai-pantai cantik, terumbu karang yang indah dan kemudahan-kemudahan moden.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan di Pulau Manukan pada hari ketiga anda:

 • Bersnorkeling atau menyelam di laut sekitar pulau ini untuk melihat kepelbagaian hidupan laut seperti ikan badut, ikan pari biru dan penyu hijau. Anda boleh menyewa peralatan snorkeling atau menyelam di pusat aktiviti air di pulau ini. Anda juga boleh menyertai lawatan bot kaca untuk melihat terumbu karang tanpa basah.
 • Berjalan-jalan di sepanjang pantai pasir putih pulau ini untuk menikmati angin laut dan sinar matahari. Anda boleh bersantai di bawah payung-payung atau berenang di air laut yang jernih. Anda juga boleh bersukan air seperti jet ski, banana boat atau parasailing untuk menambahkan keseronokan anda.
 • Mendaki ke puncak pulau ini untuk menikmati pemandangan pulau-pulau lain dalam taman marin ini. Anda boleh mengikuti laluan mendaki yang ditanda dengan baik dari pusat pelawat pulau ini. Laluan mendaki ini agak mudah dan sesuai untuk semua peringkat umur dan kecergasan.

Leave a Reply