Taman Negara Endau Rompin: Permata Tersembunyi Malaysia

Jika anda mencari tempat percutian alam semula jadi yang jarang dikunjungi, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk melawat Taman Negara Endau Rompin, salah satu hutan hujan tertua di dunia dan gudang kepelbagaian biologi.

Taman Negara Endau Rompin terletak di bahagian selatan Semenanjung Malaysia, merentasi negeri Pahang dan Johor. Ia merangkumi kawasan lebih daripada 80,000 hektar, lebih daripada 90% daripadanya ditutupi oleh hutan hujan tropika yang masih asli. Taman ini diwartakan sebagai kawasan terlindung pada tahun 1993 dan baru-baru ini diiktiraf sebagai Taman Warisan ASEAN pada tahun 2022, sebagai pengiktirafan kepada kepentingannya dari segi ekologi dan budaya.

Taman ini merupakan rumah kepada pelbagai jenis flora dan fauna, sesetengah daripadanya adalah endemik atau terancam. Anda boleh menjumpai lebih daripada 250 spesies burung, 80 spesies mamalia, 30 spesies ular dan banyak lagi. Antara hidupan liar yang menjadi ikon taman ini termasuklah harimau Malaya, gajah Asia, ungka tangan putih, tapir Malaya dan enggang. Taman ini juga mempunyai jenis hutan yang unik yang dipanggil Padang Tujuh, yang mempunyai tiga jenis vegetasi yang berbeza dan kepelbagaian tumbuhan endemik.

Salah satu tarikan utama taman ini adalah air terjun Seri Mahkota, sebuah air terjun berperingkat dengan kolam semula jadi di bahagian bawah di mana anda boleh menikmati renang yang menyegarkan. Air terjun ini boleh dicapai dengan menaiki kenderaan 4WD dari pintu masuk taman dan berjalan kaki sekejap.Tarikan lain yang boleh anda nikmati di taman ini adalah aktiviti-aktiviti yang menarik dan mencabar, seperti mendaki, tubing, berkhemah, memerhati burung dan kehidupan liar, dan berjalan di waktu malam¹²³. Anda juga boleh mengenali budaya dan adat resam penduduk tempatan, terutamanya suku Orang Asli Jakun yang tinggal di Kampung Peta.

Taman Negara Endau Rompin adalah destinasi yang sesuai untuk anda yang ingin melarikan diri dari kesibukan bandar dan menikmati keindahan alam semula jadi yang menakjubkan. Jangan lepaskan peluang untuk menjelajahi salah satu hutan hujan tertua di dunia dan melihat sendiri kepelbagaian biologi yang luar biasa di sini!

Untuk maklumat lanjut mengenai Taman Negara Endau Rompin, anda boleh melayari laman web Johor National Parks Corporation atau hubungi pejabat taman di pintu masuk Peta atau Selai. Pastikan anda membuat tempahan awal, terutama jika anda bercadang untuk pergi pada hujung minggu atau cuti sekolah. Pastikan juga anda mendapatkan permit kemasukan anda semasa ketibaan.

Leave a Reply